Moje omiljeno jelo
Moje omiljeno jelo je sarma.
Sastojci
- Fil: 1 kg mesanog grubljeg mlevenog mesa
- 100 gr slanine narezane na kockice ( 5 x 5 mm )
- 100 gr crvenog luka ( naribatajte ga )
- 1 rezanj belog luka ( protisnite kroz presu )
- 1 jaje
- 80 gr rize
- 1 zlicica vegete
- 1 zlicica crvene paprike
- 1/2 do 1 zlicica soli
- 1/2 zlicice papra/bibera
- 1 zlica ulja
- 1 zlica seckanog persuna
- malo suhe kobasice naseckane
- Umak: 1 zlica ostrog brasna
- 1 limenka pasiranog paradajza
- supa od 3 kocke
- 1 zlica masnoce
- Dodaci: nesto suhog mesa
- suva kobasica
- suva rebra
- 3 lovorova lista
- 1.5 kg glavica kiselog kupusa
Dodaj u popis za kupnju
Totalno cool članak
Priprema
- 1.Glavicu kupusa oslobodite u sredini od tvrdog dela, tako ce te lakse odvojiti listove.
- 2.Kupus dobro isperite.
- 3.Koristite samo cele listove, potrgane zajedno sa ostatkom kupusa narezite na trakice sirine 3-5 mm. za dodatak umaku za sarmu.
- 4.Na otopljenoj masnoci dodajte slaninu, seckanu suhu kobasicu i naribani luk.
- 5.Poprzite tek toliko da se slanina zarumeni i crveni luk zamirisi.
- 6.Dodajte rizu i propirajte nekih 3 minuta.
- 7.U drugu posudu dodajte mleveno meso, jaje, propasirani beli luk, slatku papriku, sol, vegetu, papar, ulje, seckani persun.
- 8.Na kraju u nadev za sarmu dodajte przeni luk, slaninu i kobasicu.
- 9.Izradite smesu da bude glatka, ali da ne bude pre cvrsta jer onda na kraju sarma bude tvrda.
- 10.Nadevanje sarme: List kupusa okrenite sa debljim delom prema gore.
- 11.Uzmite nadjeva za sarmu toliko da stvori na listu hrpicu koja od leve i desne strane ima 2 cm prostora, te stavite meso na gornju trecinu lista.
- 12.Levi i desni rub kiselog kupusa preklopite prema sredini.
- 13.Uhvatite gornji kraj sa obe ruke i zarolajte prema dole, uvek sa prstima sa strane gurajte list kupusa prema unutra ( da se ne otvori ).
- 14.Kolicina mesa za sarmu je taman kada pri rolanju zadnju polovicu rolate sami kiseli kupus.
- 15.Da je sarma dobro zarolana vidjet ce te po tome da je list neostecen i sarma sa svih strana zatvorena.
- 16.Sarmu slozite sa rubom na dole na pogodni tanjir.
- 17.Priprema umaka za sarmu: Pripremite laganu zaprsku tako sto ce te u posudu u kojoj ste dinstali luk, slaninu i kobasicu dodati 1 zlicu svinjske masnoce ili ulja.
- 18.Dok se masnoca jos nije do kraja otopila dodajte ostro brasno i dobro promesajte.
- 19.Brasno mora samo malo da zapeni.
- 20.Dodajte pasirani paradajz i samo malo promesajte.
- 21.Maknite sa vatre i dodajte juhu od 2 do 3 kocke ( istopili kocke za supu u 0.5 litar vruce vode ) te sve dobro izradite pjenacom da ne bi ostala koja grudica.
- 22.U umak za sarmu stavite prvo polovicu kiselog kupusa nasecenog na trakice, na to poslazite sarme sa rubom na dole. Preko toga dodajte suvo meso, sarma, prekrijte ostatkom kiselog kupusa i na vrh listove lovora.
- 23.Dolijte vode po potrebi, tek toliko da sarma ogrozne,do visine sarme ( nikako preko ).
- 24.Na jakoj vatri pustite da zakipi, smanjite na 1/4 i sarmu kuvajte poklopljenu 90 minuta, povremeneo protresite, ne mesajte, posle 90 minuta, jos smanjite vatru i neka se krcka 1.5 sat, da ispari sto vuse tecnosti, tada ce sarma biti jako socna ..
Коментари
Постави коментар